divendres, 7 de març del 2008

DIUEN QUE EL QUE VEUS MAI T'ENGANYA PRECISAMENT PERQUÈ HO ESTÀS VEIENT, PERÒ...


PERÒ S'HA DE SABER LLEGIR ENTRELÍNIES!!

Ningú diria pel que s'hi veu a primera vista, que uns simples dibuixos del Pluto podrien dir tantes coses.
Sincerament, m'he quedat de pedra sentint els comentaris que han anat sortint al llarg de la classe d'avui, a partir d'aquest vídeo. Una pel·lícula que, si t'hi fixes, encara que no ho sembli, et parla directament i de manera ben clara: conceptes religiosos, menyspreu a les dones, la mala consciència que surt del pensament i en canvi la bona consciència baixa del cel (que bé a dir que l'ésser humà és dolent de per si),... fins i tot el "tío Sam" reconvertit en Mickey Mouse hi apareix! (cal dir que aquests dibuixos són dels anys '40, és a dir que està contextualitzat). 
És increible com algú ha pogut clissar tot això... sola, em sembla que no ho hagués arribat a percebre. O sí, mai se sap...

Quanta agudesa a l'hora de dissenyar i construir aquest capítol! I és que... que amagades que estan aquestes coses, però com es veuen quan t'hi fixes bé! Només cal posar-hi els 5 (o de vegades 6...) sentits!

Cal dir però, que no he estat capaç de veure tot això perquè mai ningú m'havia ensenyat abans a deixifrar-ho, a entendre i a buscar tota la complexitat d'aquests aspectes. Per això avui he entés que he d'aprendre a fer-ho. He d'aprendre a saber trobar el significat de cada detall, els missatges "ocults" que ens amaga el món audiovisual. He de ser capaç de fer-ho per poder transmetre als nanos en un futur a ser capaços de fer el mateix, i ajudar-los a que puguin descodificar tot allò que els envolta. D'aquesta manera, els ensenyaré a no creure's sempre el que els diuen i el que veuen, sinó a que ells mateixos intentin veure les coses per si mateixos.