dissabte, 1 de març del 2008

LA FRANJA DE PROTECCIÓ INFANTIL A LA TV, HAURIA D'ALLARGAR-SE?

Aquest cap de setmana he estat jugant a "Expedient X" i m'he fixat en la programació que feien en "horari infantil" a totes les cadenes que puc enganxar, amb tot el que havíem reflexionat divendres en ment.

Resumeixo el que es va parlar:
Cada vegada més, els pares fan servir la TV com a cangur dels seus fills, pensant: "mentre el tinc allà davant assegut mirant la TV no emprenyerà i jo podré fer altres coses que he de fer". Com ja vaig comentar al primer post d'aquest blog, als nanos els entra molt fàcilment tot el que veuen per la TV, les imatges se'ls queden gravades al cap i el que senten també. Per tant, és molt fàcil que prenguin la TV com a model si la miren massa. En aquests casos és la TV la que educa als infants, sense que l'adult se la miri amb ell i l'ensenyi a triar continguts, a deixifrar què és el que veu, etc. Ja té un cert risc que els nanos mirin a la TV coses que no toquen amb companyia dels pares i sense que se'ls expliqui res; imaginem-nos sense ells al costat... És per això que es va crear, dins la programació de totes les cadenes, un espai de protecció d'horari infantil. Ara bé, aquesta franja s'adeqüa bé a l'estona que els infants miren més la TV? Es fan programes amb continguts no adeqüat per ells?
Totes elles són preguntes que se'ns van plantejar.

Ara, la conclusió "del meu cas":
Doncs bé, com ja he comentat abans, aquest cap de setmana m'hi he estat fixant (no cada minut de la meva vida, no he xupat tanta tele, però una estona cada horeta per fer zapping i veure amb què amb trobava, sí...). La veritat, és que la majoria de programes se salven si els mirem com un global (de totes maneres, encara n'hi ha que ni així!), però si anem desglossant i detallant aspectes concrets d'aquests programes podem veure que sempre hi ha alguns continguts que no són gaire adeqüats pels infants.

A més a més, he preguntat també a amics i familiars que tenen germans petits, cosins, etc. a casa que em diguéssin, sincerament, quanta estona veien la TV, si ho feien sols o acompanyats, fins a quines hores,...

Quan el Pitu va dir que la màxima hora d'audiència infantil de la TV s'acostava a les 24:00h, no me'n podia fer a la idea. Sabia que la miraven fins tard, però.....tant?! Doncs bé, ho confirmo. El "treball d'investigació" que he fet no ho desmenteix, sinó tot el contrari. Malauradament, confirma tot el que es va dir divendres: els nanos miren la TV moltíssimes hores al dia (n'hi ha que potser 4 o més!), la majoria ho fan sols, sense companyia de cap adult i, a més a més, se'n van a dormir tard (molt tard) mirant-la.

En definitiva, el teòric horari de protecció infantil queda curt davant d'aquesta situació. Els infants ja no miren la TV només al migdia/tarda quan surten de l'escola, sinó que també ho fan a la nit, i ben entrada la mitjanit.

Actualment, la franja d'horari protegit va des de les 6:00h am fins les 22:00h pm.
S'hauria d'allargar aquesta franja?

Us deixo el debat obert. Busqueu informació (jo aquí a baix us en facilito alguna, només cal clicar-hi a sobre) i formeu les vostres pròpies opinions sobre el tema!