divendres, 7 de març del 2008

ELS FORMATS!

El primer dia de classe, el Pitu ens va parlar dels formats. Com? Ens va fer la presentació de l'assignatura, tot seguit les 2 hores de classe i, després, va fer veure que ell no era el professor, sinó un estudiant de 3r que ens havia gastat una broma. S'havia posat al capdavant de l'aula i nosaltres no ens havíem questionat el seu paper. Amb això ens va fer veure que els formats poden enganyar, i molt. Ens va fer veure que, de vegades, res és el que sembla (en Pitu va entrar, es va posar davant la classe, va parlar,... i nosaltres vam creure que era el professor per aquestes circumstàncies, pel format en què se'ns va presentar).

Seguint amb el tema del format, ens va fer veure aquest vídeo:



Tot i que ens va advertir que es tractava d'un programa que anomenat "camaleó" i era de ficció (i ens ho va dir més d'un cop...), en veure aquest fragment del vídeo nosaltres vam creure que es tractava d'un informatiu real (el vídeo que ens va posar, evidentment, no tenia a sota els rètols que t'anaven explicant que era un informatiu fictici). Quan el Pitu ens va preguntar què era el que havíem vist, no vam dubtar ni un segon a dir: "unes notícies". Llavors va ser quan, a través d'una sèrie de preguntes que ens va fer i comentaris sobre el que vam veure, ens va començar a fer dubtar i, finalment, vam arribar a la conclusió que allò que havíem pres per uns informatius, no deixava de ser el programa "camaleó", però en un format que ens va enganyar completament a totes.

Hem entés doncs, que el format és enganyós... segons com et presentin les coses, et poden arribar a confondre i et pots arribar a creure tot allò que sents i veus molt convençudament. D'aquesta manera, ens ha fet adonar que hi ha coses que no són el que semblen, i hem de saber "deixifrar el codi" que hi ha darrere per poder ensenyar després als infants, com a futures educadores, a fer el mateix i que puguin arribar a allà on volem (a ser crítics amb el que veuen, a destriar informacions i, sobretot, a analitzar tot allò que veuen i a saber-ho interpretar).

Aquesta assignatura promet, i molt! A veure què més ens espera la setmana que ve...
Segur que  ens sorprén!